VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 04-28-2022, 08:55 AM
oren_rokach oren_rokach is offline
 
Join Date: Dec 2018
Location: Tel-Aviv Israel
Posts: 201
Default Flap positions problem with G3X touch and GAD27

Hi folks
I am using momentary switch to toggle between predefined flaps predefined points.
Only after I cross 10 deg, the toggling works. To reach 10 deg flaps,I need to constantly press the "down" button.
after reaching it, i can toggle down or up freely.

I would expect a single "down" to reach 10, another to 20 and another to 30

is this a known issue?
What is the - (minus) good for?
Can anyone share its calibration table?!

Thanks!
Oren
__________________
Oren Rokach
4X-ODU
RV-10 QB


Blog:
https://4x-odu.blogspot.com/
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2022, 10:21 AM
Bavafa Bavafa is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 4,004
Default

I assume that the flap moves in the correct direction in both up & down but does not work as expected before reaching 10 degrees, correct?

If that is the case, have you checked the voltage reading from your Position sensor to see if it changes prior to the 10 degrees? It sounds as if the voltage is not changing, either due to calibration error or the slack/free play in the connection from flap arm to the Position sensor.

If you go to your calibration page of the operate the flap, you should see the voltage reading on that page. If the voltage is not changing prior to the 10 degrees, then you will need to fix that by mechanically moving the position sensor so as soon as the flap moves, the arms of the position sensor also moves.
A picture of your calibration could help very much to get a better response here.
__________________
Mehrdad
N825SM RV7A - IO360M1B - SOLD
N825MS RV14A - IO390 - SOLD
N258SM RV14A - IO390EXP119 - Out of Paint shop & flying
Dues paid
Reply With Quote
  #3  
Old 04-28-2022, 10:27 AM
oren_rokach oren_rokach is offline
 
Join Date: Dec 2018
Location: Tel-Aviv Israel
Posts: 201
Default

Thanks Mehrdad!
the sensor is working correctly. the triangle moves, when the motor moves!
the problem is that i can't make the motor work, unless u I press a very long press, and after it moves, only is the flaps passes 10 deg (first notch) they will swing from one calibrated point to the other.
__________________
Oren Rokach
4X-ODU
RV-10 QB


Blog:
https://4x-odu.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2022, 10:52 AM
Bavafa Bavafa is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 4,004
Default

Quote:
Originally Posted by oren_rokach View Post
Thanks Mehrdad!
the sensor is working correctly. the triangle moves, when the motor moves!
Oren,
Is this the triangle on your G3X screen for flap? If so, lets look and verify the voltage reading on your calibration page when you are in the config mode and get the voltage readings.

I am not sure what you mean by swinging from calibration point to another but here are a few things to test and report back.

Does the flap work OK without the calibration points ( deleting all the calibration points or if G3X is turned off)? If so, swap the UP/Down wires both at the Flap motor AND GAD 27 (lug 7&8). If swapping the wire at the motor is hard, you can can do it at the momentary switch but it needs to be done both places.

Lets us know if that fixes the issue.
__________________
Mehrdad
N825SM RV7A - IO360M1B - SOLD
N825MS RV14A - IO390 - SOLD
N258SM RV14A - IO390EXP119 - Out of Paint shop & flying
Dues paid
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2022, 10:58 AM
oren_rokach oren_rokach is offline
 
Join Date: Dec 2018
Location: Tel-Aviv Israel
Posts: 201
Default

In the configuration menu. all works perfectly. the points can be configured , and motor moves, and voltage changes linearly with it. its not the sensor! it works flawlessly

The only problem i have is that it refuses to move with my momentarily presses. only a long press moves it.
after it reaches 10deg. all work like a charm.
I can see why you think that below 10 deg the sensor is not working well, but it does. in fact i tried to create different positions at different locations. for example to define '0' when its at '10 deg' just to check if the boundaries are faulty
__________________
Oren Rokach
4X-ODU
RV-10 QB


Blog:
https://4x-odu.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 04-28-2022, 11:26 AM
ERushing's Avatar
ERushing ERushing is offline
 
Join Date: Apr 2014
Location: Molalla, OR
Posts: 454
Default

How have you designated the fully retracted position in G3X? I seem to recall an issue that if the flap position is set for a negative value, it won't work correctly.

Call the fully retracted position 0 degrees and then go from there.
__________________
Eric Rushing
RV-10
99% done, 90% to go.
Down to the last bits!!
Molalla, OR
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2022, 11:30 AM
mburch's Avatar
mburch mburch is offline
 
Join Date: Feb 2005
Location: Oregon
Posts: 1,412
Default

I'd take a look at this thread before doing anything else: https://vansairforce.net/community/s...d.php?t=163697
__________________
Matt Burch
RV-7 (last 90%)
http://www.rv7blog.com

Any opinions expressed in this message are my own and not those of my employer.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-28-2022, 11:36 AM
Bavafa Bavafa is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Sacramento, CA
Posts: 4,004
Default

Quote:
Originally Posted by ERushing View Post
How have you designated the fully retracted position in G3X? I seem to recall an issue that if the flap position is set for a negative value, it won't work correctly.

Call the fully retracted position 0 degrees and then go from there.
Eric,
I have never had any issue with the negative settings. I do have a -3 for the reflex position.

Oren,
I had troubles with my flap (G3X and GAD 27) that was puzzling and did not make any sense. We all thought the GAD was faulty but in the calibration page all worked fine or if G3X was turned off (no calibration)
I swapped the wire lead both at the GAD and flap motor and started working as designed and has never failed. The behavior on mine was somewhat different than yours but I think it would be worth a try by removing the calibration point or turning off the G3X and see if it works without the long hold on the switch.
__________________
Mehrdad
N825SM RV7A - IO360M1B - SOLD
N825MS RV14A - IO390 - SOLD
N258SM RV14A - IO390EXP119 - Out of Paint shop & flying
Dues paid
Reply With Quote
  #9  
Old 04-28-2022, 01:37 PM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 3,247
Default Flap Configuration

Quote:
Originally Posted by oren_rokach View Post
In the configuration menu. all works perfectly. the points can be configured , and motor moves, and voltage changes linearly with it. its not the sensor! it works flawlessly

The only problem i have is that it refuses to move with my momentarily presses. only a long press moves it.
after it reaches 10deg. all work like a charm.
I can see why you think that below 10 deg the sensor is not working well, but it does. in fact i tried to create different positions at different locations. for example to define '0' when its at '10 deg' just to check if the boundaries are faulty
Oren,

Can you please provide us with a copy of your wiring diagram, from the switch to the GAD 27, and then on to the flap motor? A screenshot of the Flaps configuration page will be helpful as well.

Thanks,

Justin
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-28-2022, 09:33 PM
oren_rokach oren_rokach is offline
 
Join Date: Dec 2018
Location: Tel-Aviv Israel
Posts: 201
Default

Guys!
i appreciate your help so much. amazed each time with the Van's community spirit !
Problem solved !
it was the air speed limitations !!
now, works like a charm!!

Thanks again!
Oren
__________________
Oren Rokach
4X-ODU
RV-10 QB


Blog:
https://4x-odu.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 03:07 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.