VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 02-14-2021, 04:36 PM
1bigdog 1bigdog is offline
 
Join Date: Jun 2014
Location: Markham, Ontario, Canada
Posts: 238
Default SL30 No NAV on G3X

Hi Experts

I have two SL30 being set up in a new panel. SL30 #1 talks via serial to the PFD and #2 talks via serial to the MFD. Both SL30 heads are configured for serial.
Both G3X's have their RS232 ports configured for Garmin Nav/Com. Navigation is setup for Nav 1&2.

I see both Comm frequencies top left and right as expected on the 2 G3Xs. I can send new frequecies to each but I cannot set standby on the SL30's from either G3X and I never get a CDI on either panel. Both show the NAV's Xed out.

So far this seems to mean that I am tranmitting serial to the panels but not receiving serial. I have checked the pin outs and gone so far as to make a test harness. Exactly the same. Since both are doing exactly the same thing I suspect configuration but have tried every other garmin oe nmea protocol.

Any other possible config issue I might be missing?

Thanks for the help

Michael B
__________________
Michael B.
C-FWMB (reserved)
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2021, 06:34 PM
BobTurner BobTurner is online now
 
Join Date: Dec 2011
Location: Livermore, CA
Posts: 7,310
Default

I forget the exact name/format, but to transmit digital nav data to the EFIS I think the SL30 setting is called "EFIS". I remember there were a couple of options and they did slightly different things. Sorry my memory is foggy, and my notes are at the hangar.
When done correctly, you will have 4 channels of nav data possibly going out, as the SL-30 can send out the radial (or loc data) from the primary, and simultaneously the VOR radial from the standby frequency. Not sure the G3X can accept it all, though.
EDIT: Never mind, ignore this. I found my notes. "serial" is the correct set-up option.

Last edited by BobTurner : 02-14-2021 at 06:47 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-14-2021, 07:45 PM
Ferdara Ferdara is offline
 
Join Date: Oct 2018
Location: Lafayette LA
Posts: 39
Default

I have a G3x with a GNX 375 and SL-30. The SL-30 Nav freq’s will not appear on the G3x screen but it does work with the CDI. I touch the CDI and select EXTERNAL/VOR1 .... The com works as you describe.
Mark

Quote:
Originally Posted by 1bigdog View Post
Hi Experts

I have two SL30 being set up in a new panel. SL30 #1 talks via serial to the PFD and #2 talks via serial to the MFD. Both SL30 heads are configured for serial.
Both G3X's have their RS232 ports configured for Garmin Nav/Com. Navigation is setup for Nav 1&2.

I see both Comm frequencies top left and right as expected on the 2 G3Xs. I can send new frequecies to each but I cannot set standby on the SL30's from either G3X and I never get a CDI on either panel. Both show the NAV's Xed out.

So far this seems to mean that I am tranmitting serial to the panels but not receiving serial. I have checked the pin outs and gone so far as to make a test harness. Exactly the same. Since both are doing exactly the same thing I suspect configuration but have tried every other garmin oe nmea protocol.

Any other possible config issue I might be missing?

Thanks for the help

Michael B
__________________
Ferdara Mark Hubbard
KLFT - Lafayette LA
N596RV - RV9A
#SunShine2020
Reply With Quote
  #4  
Old 02-14-2021, 08:02 PM
Ferdara Ferdara is offline
 
Join Date: Oct 2018
Location: Lafayette LA
Posts: 39
Default

This is my wiring diagram, I did not install it but had it installed, it works great.
Mark

Quote:
Originally Posted by 1bigdog View Post
Hi Experts

I have two SL30 being set up in a new panel. SL30 #1 talks via serial to the PFD and #2 talks via serial to the MFD. Both SL30 heads are configured for serial.
Both G3X's have their RS232 ports configured for Garmin Nav/Com. Navigation is setup for Nav 1&2.

I see both Comm frequencies top left and right as expected on the 2 G3Xs. I can send new frequecies to each but I cannot set standby on the SL30's from either G3X and I never get a CDI on either panel. Both show the NAV's Xed out.

So far this seems to mean that I am tranmitting serial to the panels but not receiving serial. I have checked the pin outs and gone so far as to make a test harness. Exactly the same. Since both are doing exactly the same thing I suspect configuration but have tried every other garmin oe nmea protocol.

Any other possible config issue I might be missing?

Thanks for the help

Michael B
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	1C7E3EFF-2774-4CE3-8196-F1943E4DB83D.jpg
Views:	38
Size:	189.6 KB
ID:	8384  Click image for larger version

Name:	3FA3FCD1-6D27-47A5-B552-A185D01ABF5E.jpg
Views:	39
Size:	189.6 KB
ID:	8385  
__________________
Ferdara Mark Hubbard
KLFT - Lafayette LA
N596RV - RV9A
#SunShine2020
Reply With Quote
  #5  
Old 02-14-2021, 08:49 PM
bhester's Avatar
bhester bhester is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Hopkinsville, KY
Posts: 1,001
Default NAV on G3X

My NAV Freqs from my SL30 show up just fine on my G3X screens

Click image for larger version

Name:	6FF0DA17-1FD6-4953-8744-563A08DA32CA.jpg
Views:	49
Size:	266.0 KB
ID:	8387
__________________
Bobby Hester - Builder/Pilot/A&P
Surfing the web from Hopkinsville, KY
N857BH RV7A XP-O360 - Garmin G3X ADS-B IN/OUT 2020 Compliant
Web site: http://www.newtech.com/bobbyhester/RVSite.htm
Dec. 2020 VAF donator - alot better than any magazine subscription
Reply With Quote
  #6  
Old 02-14-2021, 09:11 PM
pilot2512 pilot2512 is offline
 
Join Date: Aug 2007
Location: Spring, TX
Posts: 484
Default

Have you updated to the latest G3x software?

Jay
__________________
Jay
RV-9A
Empennage complete.
Wings complete.
Fuselage in progress
Wiring in progress
2020 Donation made!
Reply With Quote
  #7  
Old 02-14-2021, 09:13 PM
1bigdog 1bigdog is offline
 
Join Date: Jun 2014
Location: Markham, Ontario, Canada
Posts: 238
Default wiring is fine

Quote:
Originally Posted by Ferdara View Post
This is my wiring diagram, I did not install it but had it installed, it works great.
Mark
Hi Ferdara

Thanks for the diagram but I doubt wiring is the issue. I'm guessing it's configuration but don't know what.
If I'm reading the manuals correctly I should be able to tune from the G3X but both show the NAVs X'ed out. I'm guessing you tune from the SL30. I have a test antenna on one of the Nav's. I see the "Loc" on the SL30 but don't get an external Nav source either G3X.

Cheers
__________________
Michael B.
C-FWMB (reserved)
Reply With Quote
  #8  
Old 02-14-2021, 09:18 PM
1bigdog 1bigdog is offline
 
Join Date: Jun 2014
Location: Markham, Ontario, Canada
Posts: 238
Default software at latest

Quote:
Originally Posted by pilot2512 View Post
Have you updated to the latest G3x software?

Jay
The software was updated a couple months ago so should be at latest ( or recent enough) and all the LRU's and mfd are up to date. They all sync'ed up when CAN BUS started running.

Both Nav/Coms came from a reputable shop who had rebuilt them. I'm assuming both are working properly.

Cheers.
__________________
Michael B.
C-FWMB (reserved)
Reply With Quote
  #9  
Old 02-15-2021, 11:55 AM
1bigdog 1bigdog is offline
 
Join Date: Jun 2014
Location: Markham, Ontario, Canada
Posts: 238
Default Looking at the serial output

I put a laptop on the serial of the sl30. It starts up immediately sending vhf nav data on the transmit line. After playing with the rs232 on 2 adjacent ports Nav2 came up. Still cannot tune from the remote g3x. But clearly config is implicated.

Going to try to send a freq change from the laptop to see if it receives on the sl20 since it cannot seem to get anything from the g3x ever.
__________________
Michael B.
C-FWMB (reserved)
Reply With Quote
  #10  
Old 02-15-2021, 06:37 PM
Martyrv6a Martyrv6a is offline
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 111
Default

I have a G3X touch and my #2 is a SL30. The G3X will not tune the SL30 but it does accept the frequencies and displays them. VLOC works great. You may have to change your Configurations.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:57 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.