VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #91  
Old 06-04-2014, 12:28 PM
jdm117 jdm117 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Alexandria, VA
Posts: 31
Default

Quote:
Originally Posted by retpd2001 View Post
Can you comment on this please? Mode 3A % fail 100.00% MCF 2558. For whatever its worth, ATC sees me fine with my proper altitude. Navworks system with Garmin Transponder. Thanks in advance.
Could be because the ATC facility isn't using ADS-B data yet and can only see your transponder (Mode 3/A code & Baro).
Reply With Quote
  #92  
Old 06-04-2014, 01:31 PM
chipf chipf is offline
 
Join Date: Feb 2008
Location: Austin, TX
Posts: 179
Default Take advantage of this while it lasts!

Personalized service from the Fed, sincere smile included

I got my report back from Jim 10 minutes after sending the email. Everything appears to be in working order.

For the record I have a 430W and a Skyview system with the Trig transponder. When the Skyview capability became available, I updated my 430W firmware, added a serial output pin and connected it (with the resistor) to the pin on the transponder.
I don't remember the settings used but I do know I just followed the Dynon install instructions. It seems to be a successful recipe.
__________________
Chip Freitag
RV-9A N207LT
680 hrs

cfrv9aproject.blogspot
Reply With Quote
  #93  
Old 06-04-2014, 02:43 PM
jsnapp jsnapp is offline
 
Join Date: May 2012
Location: westminster, co
Posts: 7
Default Quest on ADS-B errors

I have a 430W and GTX330ES. I just got the report back from Jim and I am failing on:
NIC - 100% fails
NACp - 100%
NACv 100%
NIC-SVT 100%
NACp-SVT 100%
VAL - 100%

Geo altitude also fails 91% of the time.

For NIC, they are receiving 0 - unknown. For NACp, they are receiving 0 - >= 10NM. for NACv they are also receiving 0 >= 10m/s

I need to go back and check but I am pretty sure my 430W is set to send out ADS-B + and GPS integrity is set to IE-7. I do believe my GPS X OFST and GPS V OFST are set to the default of unknown. I will try changing those.

On a portable GDl-39 I do get TIS-B information and the other areas on the report do pass. It shows that I am sending a SIL of 3 and a SDA of 2. The GVA is a 0 though.

Does anybody have a suggestion?
Reply With Quote
  #94  
Old 06-04-2014, 03:43 PM
Radomir's Avatar
Radomir Radomir is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,524
Default

Verify you're on ADSB+... I have my doubts..
__________________
Radomir
RV-7A sold
Reply With Quote
  #95  
Old 06-04-2014, 04:23 PM
Bob'sRV6A Bob'sRV6A is offline
 
Join Date: Jun 2009
Location: Arroyo Grande, CA
Posts: 227
Default

Quote:
Originally Posted by jdm117 View Post
Bob, Checked your data again and discovered you went from all green on 5/17 to red after. Did you make any changes to the system after 5/17?
Hmm--nothing on purpose! Any idea what might have gone wrong, per the post 5/17 numbers?
__________________
Bob Marshall
Reply With Quote
  #96  
Old 06-04-2014, 04:37 PM
jdm117 jdm117 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Alexandria, VA
Posts: 31
Default

Quote:
Originally Posted by Bob'sRV6A View Post
Hmm--nothing on purpose! Any idea what might have gone wrong, per the post 5/17 numbers?
Bob, I'm on the wrong side of the FAA firewall so can't dig any deeper till tomorrow afternoon (meetings in AM). If no joy will engage our cert folks for guidance.
Reply With Quote
  #97  
Old 06-04-2014, 05:17 PM
BobTurner BobTurner is online now
 
Join Date: Dec 2011
Location: Livermore, CA
Posts: 7,170
Default

Quote:
Originally Posted by jsnapp View Post
I have a 430W and GTX330ES. I just got the report back from Jim and I am failing on:
NIC - 100% fails
NACp - 100%
NACv 100%
NIC-SVT 100%
NACp-SVT 100%
VAL - 100%

Geo altitude also fails 91% of the time.

For NIC, they are receiving 0 - unknown. For NACp, they are receiving 0 - >= 10NM. for NACv they are also receiving 0 >= 10m/s

I need to go back and check but I am pretty sure my 430W is set to send out ADS-B + and GPS integrity is set to IE-7. I do believe my GPS X OFST and GPS V OFST are set to the default of unknown. I will try changing those.

On a portable GDl-39 I do get TIS-B information and the other areas on the report do pass. It shows that I am sending a SIL of 3 and a SDA of 2. The GVA is a 0 though.

Does anybody have a suggestion?
Do you have the newest software (I think it is version 5.1) in the 430W? You must have that to work properly.
Reply With Quote
  #98  
Old 06-04-2014, 08:38 PM
dmaib's Avatar
dmaib dmaib is offline
 
Join Date: Jan 2006
Location: New Smyrna Beach, FL
Posts: 1,339
Unhappy

Disappointed to hear from jdm117 this morning that my report has not changed materially after making the recommended changes.

Had my 430W software updated to 5.1 and changed the setting to ADSB OUT +.

Changed the 330ES setting to ie7.

The 430W seems to be communicating properly with the 330, because the "no adsb" message in the upper left corner of the 330 goes out as soon as the 430W come on line. Additionally, I still get good TIS info on the 430W screen. Any Garmin gurus here that can suggest any other settings I might have wrong? It would sure be nice to have a definitive list of the settings necessary for ADS-B out.
__________________
David Maib
RV-10 N380DM
New Smyrna Beach, FL
VAF Paid 1/21/2021

"In '69 I was 21, and I called the road my own"
Jackson Browne





Reply With Quote
  #99  
Old 06-04-2014, 10:21 PM
jsnapp jsnapp is offline
 
Join Date: May 2012
Location: westminster, co
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by BobTurner View Post
Do you have the newest software (I think it is version 5.1) in the 430W? You must have that to work properly.








I think I have it correct. On the 430W Channel 1 is going to my portable GPS and channel 2 is going to the 330ES. On the 330ES channel 1 is from my encoder and channel 2 is from the 430W. As ytou can see I have SW 7.02 on the 330ES and main sw 5.03 and GOS sw 5.0 on the 430W. I will double check tomorrow that RS232 port 2 on 430W does connect to rs-232 port 2 on the 330ES.

ANy other suggestions?
Reply With Quote
  #100  
Old 06-04-2014, 10:24 PM
jsnapp jsnapp is offline
 
Join Date: May 2012
Location: westminster, co
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by dmaib View Post
Disappointed to hear from jdm117 this morning that my report has not changed materially after making the recommended changes.

Had my 430W software updated to 5.1 and changed the setting to ADSB OUT +.

Changed the 330ES setting to ie7.

The 430W seems to be communicating properly with the 330, because the "no adsb" message in the upper left corner of the 330 goes out as soon as the 430W come on line. Additionally, I still get good TIS info on the 430W screen. Any Garmin gurus here that can suggest any other settings I might have wrong? It would sure be nice to have a definitive list of the settings necessary for ADS-B out.
It looks like I am having the exact same problem. Is there any need to turn off TIS-A between the 330ES and 430W and only use the TIS-B from ads-B on a GDL 39 or similar receiver? Are there any other setting that can be set?
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 09:55 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.