VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.


Go Back   VAF Forums > Main > RV Ongoing Maintenance Issues
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-27-2019, 08:41 AM
chrisbryanolsen chrisbryanolsen is offline
 
Join Date: Oct 2011
Location: Albuquerque
Posts: 96
Default SkyTec 149NL separating - Keep an eye on them

During my last oil change noticed some dark staining around where the motor meets the gearbox on the starter. Grabbed ahold of motor and it was loose!
There are some bent tabs to hold the two screws in place no locktite I could see. Pulled in a part and cleaned it up replaced the tabbed washers with lock washers (unlikely to help much) and blue locktite.

Due to the bad ground it was getting it was much more effective when starting it up. Spun up much faster, since it happened slowly I had not noticed it spinning slower.

Will keep a closer eye on now see how it does.

__________________
Chris Olsen
Chile Flight
N2ZK RV-4 @ KAEG
Dues Paid Nov. 2021
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2019, 09:16 AM
Mark33's Avatar
Mark33 Mark33 is offline
 
Join Date: May 2010
Location: Baton Rouge, La.
Posts: 757
Default

I had the exact same thing happen to mine. Are you saying that you think it?s a bad ground causing the issue?

Mark
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2019, 10:21 AM
Toobuilder's Avatar
Toobuilder Toobuilder is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Mojave
Posts: 4,845
Default

This is a known issue and there are plenty of threads on this. Much of the hardware is 10-32 and can be replaced with drilled head fasteners for safety wire. I've safetied my starter and is seems to be the fix for me.
__________________
WARNING! Incorrect design and/or fabrication of aircraft and/or components may result in injury or death. Information presented in this post is based on my own experience - Reader has sole responsibility for determining accuracy or suitability for use.

Michael Robinson
______________
Harmon Rocket II -SDS EFI
RV-8 - SDS CPI
1940 Taylorcraft BL-65
1984 L39C
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2019, 08:38 PM
bhester's Avatar
bhester bhester is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: Hopkinsville, KY
Posts: 1,037
Thumbs up Me too

Mine use to do that until I used locktite and it has been good ever since.
__________________
Bobby Hester - Builder/Pilot/A&P
Surfing the web from Hopkinsville, KY
N857BH RV7A XP-O360 - Garmin G3X ADS-B IN/OUT 2020 Compliant
Web site: http://www.newtech.com/bobbyhester/RVSite.htm
Dec. 2020 VAF donator - alot better than any magazine subscription
Reply With Quote
  #5  
Old 04-28-2019, 08:56 PM
Scott Hersha Scott Hersha is online now
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cincinnati, OH
Posts: 2,028
Default

We have had two of these same problems with the Skytec (Hartzell) 149NL and they were sent to Hartzell for a fix. They know about this problem - it's happened before, and they are supposedly coming up with a fix.
__________________
SH
RV6/2001 built/sold 2005
RV8 Fastback/2008 built/sold 2015
RV4/bought 2016/sold/2017
RV8/2018 built/Sold(sadly)
RV4/bought 2019 Flying
RV6/Used kit purchased 2021 building
Cincinnati, OH/KHAO
JAN2021
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 05:19 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.