VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 11-27-2020, 03:14 PM
RedRaider94 RedRaider94 is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: Celina, Tx
Posts: 54
Default Intermittent power loss - high RPM

Hoping someone might have an idea as this is driving me absolutely crazy.

RV7 - 1547 hours
Superior IO360
Slick mag
Light speed II EI
Silverhawk Bendix EX FI
Constant Speed prop

Problem: when doing touch and goes, the second takeoff and beyond sometimes has a feeling off power loss for a second or two then comes back and then a loss again, and then comes back. This is during climb out at max throttle.

*** it does not happen on the first takeoff of the day ***

The couple second feeling would be light switching off the Lightspeed and running just on the mag.

Fuel flow is in the 18 gph range when the issue is happening (that is normal fuel flow for me at takeoff) and RPMís donít go down while this happens - they stay steady.

The engine is not stopping, itís just a slight loss of power for a second or two, comes back for a second or two, then loss again and so on.

This doesnít happen on the first takeoff of the day and I am just stumped. Any initial ideas or how in the world would you go about troubleshooting something like this?

Thanks in advance for any thoughts!!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-27-2020, 03:20 PM
David Paule David Paule is online now
 
Join Date: Dec 2009
Location: Boulder, CO
Posts: 4,733
Default

Just some questions - Does the manifold pressure show a drop? And do any of the cylinder's EGT readings show a drop at that time?

Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 11-27-2020, 03:25 PM
RedRaider94 RedRaider94 is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: Celina, Tx
Posts: 54
Default

MP stays in the 27ís when it happen (RPMís stay around 2650) so nothing noticeable with my eyes. I meant to record the takeoff in the GRT today but forgot to hit the record button. Will do that tomorrow to see if anything looks weird. If either are happening I am going to need data to really see it as it isnít perceptible to me eyes.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2020, 04:26 PM
RVDan RVDan is offline
 
Join Date: Jun 2012
Location: Frederick, MD
Posts: 898
Default

I might suggest that you are getting some generation of fuel vapor in the line between the servo and the flow divider. I had this happen several years ago on a FI RV-6. It will only happen when the engine is hot. I typically would see this at its worse when doing laps in the pattern. A high power takeoff and climb, followed by a pattern at low speeds which doesnít cool the engine well.
__________________
Dan Morris
Frederick, MD
PA28-140
Hph 304CZ
RV6 built and sold
N199EC RV6A flying
Retired Aerospace Engineer and A&P/IA
Reply With Quote
  #5  
Old 11-27-2020, 04:54 PM
RedRaider94 RedRaider94 is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: Celina, Tx
Posts: 54
Default

Hadnít thought about that Dan. This started happening about 6-8 months ago best I can remember. Any idea if something specific might be causing it (outside of high heat generated with touch and goes) or anything that i could try to do to fix it)?

If I do a normal climb up to 4-5k ft with CHTís running warm around 400, it doesnít happen if it is the first takeoff of the day (best I can recall it hasnít happened in that situation).
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2020, 04:59 PM
pat76cj pat76cj is offline
 
Join Date: Jul 2020
Location: Western edge, Iowa
Posts: 30
Default

When on downwind/base/final, are you still running full rich? Possible fouling of plugs/deposits from running too rich at low power settings. Might consider leaning after leveling out and turning crosswind/downwind. I know the reason we run full rich is if we have to go around/missed, you want full power. per the POH. Just remember to advance to full rich again, after touch down, if going back up again (or if going around).
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2020, 05:02 PM
terrye terrye is offline
 
Join Date: Feb 2010
Location: Vancouver, BC, Canada
Posts: 930
Default Intermittent power loss - high RPM

Avgas or Mogas? Fuel boost pump running or not? You mention 18 gpm, but what is the fuel pressure at the servo?
__________________
Terry Edwards
RV-9A (Fuselage)
2020/2021 VAF Contribution Sent
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2020, 05:07 PM
RedRaider94 RedRaider94 is offline
 
Join Date: Nov 2014
Location: Celina, Tx
Posts: 54
Default

I am running 100LL and full rich the entire time. Electronic fuel boost is on when it happens (happens without it on also - checked that last weekend).

Don’t know about fuel pressure but always run between 26 - 28. I am going to record everything tomorrow so should have good data on egt, flow, fp, etc if I can get it to do it again.

Last edited by RedRaider94 : 11-27-2020 at 05:18 PM.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-27-2020, 07:14 PM
RVDan RVDan is offline
 
Join Date: Jun 2012
Location: Frederick, MD
Posts: 898
Default

Quote:
Originally Posted by RedRaider94 View Post
Hadnít thought about that Dan. This started happening about 6-8 months ago best I can remember. Any idea if something specific might be causing it (outside of high heat generated with touch and goes) or anything that i could try to do to fix it)?

If I do a normal climb up to 4-5k ft with CHTís running warm around 400, it doesnít happen if it is the first takeoff of the day (best I can recall it hasnít happened in that situation).
When the fuel leaves the servo it is under low pressure and when you look at the boiling temp for Avgas, you can see it coild boil creating vapor in the line. The flow divider will normally hold a back pressure on the line from the servo which then raises the boiling temp of the fuel. If the flow divider is not holding the pressure on the line, it can induce vapor issues.
__________________
Dan Morris
Frederick, MD
PA28-140
Hph 304CZ
RV6 built and sold
N199EC RV6A flying
Retired Aerospace Engineer and A&P/IA
Reply With Quote
  #10  
Old 11-27-2020, 07:17 PM
PilotjohnS PilotjohnS is offline
 
Join Date: Jan 2016
Location: Southwest
Posts: 1,391
Default Sounds like.....

Sure sounds like the fuel is getting hot. When the engine is warm, like during touch and goes, and the fuel flow drops, like during landing, the fuel will be flowing slower in the fuel lines and get warmer. I would make sure all the fuel lines are firesleeved and away from heat sources. But that is just me
__________________
John S

WARNING! Information presented in this post is my opinion. All users of info have sole responsibility for determining accuracy or suitability for their use.

Dues paid 2021, worth every penny

RV9A- Status:
Tail 98% done
Wings 98% done
Fuselage Kit 98% done
Finishing Kit 35% canopy done for now
Electrical 85% in work
Firewall Forward 5% in work
Fiberglass 0%, thought i was building in metal?
www.pilotjohnsrv9.blogspot.com
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:29 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.