VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 10-31-2017, 08:41 AM
supercub supercub is offline
 
Join Date: Aug 2017
Location: Modesto CA
Posts: 8
Default Ipad with Stratus ??

It's hard to ask a question about something one doesn't know much about...........but here goes. Is anyone using an Ipad with stratus as the only source for nav and flight instruments? I've just recently became aware of stratus, I don't even know if this would be legal. I'm an old steam guy, buy would love to have a nice EFIS.........but like most, money is a factor, so trying to keep the cost down. Any info that you can share would be greatly appreciated.
Thanks
Brian
Reply With Quote
  #2  
Old 10-31-2017, 09:22 AM
leok leok is offline
 
Join Date: Apr 2013
Location: Clarkston, MI
Posts: 408
Default

I use an iPad and Stratus currently in the old school 182RG I currently fly (while building an RV10). There are cheaper options now out if all you are after is ADSB and weather in. Just recognize that will not get you all traffic. It will get ADSB weather when you are too high to get WIFI service from the cellular system.

It is a great combo for situational awareness. I would not use if as a stand alone system, since I have had a few lost signal episodes that caused momentary pucker. It always comes back, but still...

I have gotten opposing traffic at my altitude a few times now, well before I could spot them. Even knowing they were there.
__________________
Building started Oct 5th 2014, Flying since 1/16/2020
http://www.mykitlog.com/leok
RV Hotel, come by and visit if you're in town
Dues paid 2020
Reply With Quote
  #3  
Old 10-31-2017, 09:34 AM
slngsht slngsht is offline
 
Join Date: May 2016
Location: Purcellville, VA
Posts: 284
Default

For navigation, yes - in place of paper maps, and in place of my 20+ year old gps.

Save yourself some money and look up Stratux.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-31-2017, 11:08 AM
JohnInReno's Avatar
JohnInReno JohnInReno is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Prescott Valley/Chandler AZ
Posts: 351
Default Check out this Sonerai

I ran across this add for a Sonerai and he had an ipad only setup for front or back. Worth a look.

https://www.youtube.com/watch?v=4OD95B4pXzo
__________________
John Morgensen
RV-9A N946PM 600+ hours since 2013
Nevada/Arizona
Reply With Quote
  #5  
Old 10-31-2017, 11:25 AM
Toobuilder's Avatar
Toobuilder Toobuilder is offline
 
Join Date: Jul 2009
Location: Mojave
Posts: 4,769
Default

Quote:
Originally Posted by supercub View Post
...Is anyone using an Ipad with stratus as the only source for nav and flight instruments? I've just recently became aware of stratus, I don't even know if this would be legal.
I use a Stratus 2 with an ipad and consider it an excellent backup source for attitude information. In fact, I personally think it's worth the cost ONLY for the AHRS... The ADS-B stuff is just a bonus. That said, the speed and altitude is GPS based so not a great choice for a replacement for a pitot static system.

I'd certainly not consider the system as a primary attitude reference, but I'm not going flying anywhere near weather again without it.
__________________
WARNING! Incorrect design and/or fabrication of aircraft and/or components may result in injury or death. Information presented in this post is based on my own experience - Reader has sole responsibility for determining accuracy or suitability for use.

Michael Robinson
______________
Harmon Rocket II -SDS EFI
RV-8 - SDS CPI
1940 Taylorcraft BL-65
1984 L39C
Reply With Quote
  #6  
Old 11-01-2017, 12:13 AM
Jake14 Jake14 is offline
 
Join Date: May 2014
Location: Seattle
Posts: 352
Default merlin

I recently installed the Seattle Avionics Merlin ADSB receiver which I believe is a stratux clone. Seems to provide a lot of capability for $250.

On my iPad mini with FlyQ installed I get traffic, weather, WAAS GPS, AHRS etc


https://www.seattleavionics.com/merlin.aspx

I'm not connected with SA in any way
Reply With Quote
  #7  
Old 11-01-2017, 04:59 AM
RV6_flyer's Avatar
RV6_flyer RV6_flyer is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: NC25
Posts: 3,634
Default

Quote:
Originally Posted by supercub View Post
It's hard to ask a question about something one doesn't know much about...........but here goes. Is anyone using an Ipad with stratus as the only source for nav and flight instruments? I've just recently became aware of stratus, I don't even know if this would be legal. I'm an old steam guy, buy would love to have a nice EFIS.........but like most, money is a factor, so trying to keep the cost down. Any info that you can share would be greatly appreciated.
Thanks
Brian
There is an RV-9A at KVVS that is setup with iLevil and iPad as you say. It also has airspeed and altimeter but the iLevil / iPad is setup just like an EFIS and the GRT EMS provides the engine data to the iPad through the iLevil.
__________________
Gary A. Sobek
NC25 RV-6
Flying
3,400+ hours
Where is N157GS
Building RV-8 S/N: 80012

To most people, the sky is the limit.
To those who love aviation, the sky is home.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-01-2017, 05:40 AM
Jesse's Avatar
Jesse Jesse is offline
 
Join Date: May 2005
Location: X35 - Ocala, FL
Posts: 3,683
Default

Airspeed, altimeter and compass are required equipments. For VFR, nothing else is required except some engine gauges. Not all stratus clones or alternatives have AHRS. Neither does the Stratus 1. Beyond that, for VFR, there is no reason not to use the iPad legally, but practically speaking there are some serious drawbacks, especially if it will be in the sun. They can easily overheat and shut off to cool down.
__________________
Jesse Saint
Reply With Quote
  #9  
Old 11-01-2017, 07:45 AM
Ron RV8's Avatar
Ron RV8 Ron RV8 is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Okanagan Valley BC, Canada
Posts: 492
Default

Mine also will not boot up below freezing and tells me it is too hot...
__________________
Ron Townson
Okanagan Valley BC, Canada
RV-8 Completed Dec 2013

Membership renewed Nov 23, 2020
Reply With Quote
  #10  
Old 11-01-2017, 08:12 AM
slngsht slngsht is offline
 
Join Date: May 2016
Location: Purcellville, VA
Posts: 284
Default

Quote:
Originally Posted by Ron RV8 View Post
Mine also will not boot up below freezing and tells me it is too hot...
LOL programmed by someone in warm climate. if it's outside temp range, must be too hot
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 02:03 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.