VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 03-26-2019, 08:59 PM
wnplt wnplt is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Idaho
Posts: 204
Default Garmin 350C to G3X Touch

Does anyone know if a gma 350c audio panel will interface to the 3xtouch the way a 245 will. Trying to decide between the two for a future 3xtouch upgrade. I like the way a 245 will interface with pages on the 3xtouch.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-26-2019, 09:39 PM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 2,982
Default

No, the GMA 350c does not have the same interface capabilities as the GMA 245. The GMA 245 was specifically designed for the experimental market to work with the G3X Touch.

Thanks,
Levi
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-30-2019, 09:55 PM
wnplt wnplt is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Idaho
Posts: 204
Default

Is GMA 245 and GMA 345 the same interface with G3X Touch? I know the 245 is experimental without marker beacon. Trying to decide between the two for future G3X Touch in a RV7 and get the same functions displayed on the g3x.

Also will the 350c ever interface like the 245 does with a g3x?

Also I see the gma 345 has no rs232 or canbus so how does it interface to the 3xtouch?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-31-2019, 06:47 AM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 2,982
Post

Quote:
Originally Posted by wnplt View Post
Is GMA 245 and GMA 345 the same interface with G3X Touch? I know the 245 is experimental without marker beacon. Trying to decide between the two for future G3X Touch in a RV7 and get the same functions displayed on the g3x.
The GMA 245 uses the CAN bus and has much higher integration with G3X Touch as explained in this posting. We highly recommend the GMA 245 over the GMA 345 unless you feel you must have a marker beacon.

The GMA 345 uses RS-232, and while you can't control as much from the GDU 4XX touchscreen, that generally isn't necessary for a panel mount audio panel and the primary functionality is provided with the RS-232 interface. For example, when you push the COM1 or COM2 mic button on the GMA 245/342/345, the selected COM radio is highlighted at the top of the display so you don't have to look at the audio panel to know which COM is selected before pressing PTT. In this example COM1 is selected as indicated by the bright green active frequency. The G3X Touch system learns which COM is selected by communicating with the GMA 245/245R/342/345 audio panel.


GMA 245

GMA 345



Quote:
Also will the 350c ever interface like the 245 does with a g3x?
Not sure, but it is something we are considering.

Quote:
Also I see the gma 345 has no rs232 or canbus so how does it interface to the 3xtouch?
As mentioned above, the GMA 345 has an RS-232 interface.

Thanks,
Steve
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2019, 01:27 PM
wnplt wnplt is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Idaho
Posts: 204
Default

Thanks Steve... great customer service and support as always!
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2021, 03:12 AM
Dad's RV-10 Dad's RV-10 is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: FL Gulf Coast & NYC
Posts: 76
Default

Quote:
Originally Posted by wnplt View Post
...Also will the 350c ever interface like the 245 does with a g3x?...
Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
...Not sure, but it is something we are considering...
Is it still the case that the GMA-350 will only interface through the GTN and not through the G3X?

Thanks.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-02-2021, 07:51 AM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 2,982
Default GMA 350c

Quote:
Originally Posted by Air UPSer View Post
Is it still the case that the GMA-350 will only interface through the GTN and not through the G3X?

Thanks.
Good Morning,

Yes this is still the case, the GMA 245 offers by far the most compatibility with the G3X Touch. If you want to use a GMA 350c, you will need to control it through a GTN.

Thanks,

Justin
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-03-2021, 05:21 AM
Dad's RV-10 Dad's RV-10 is offline
 
Join Date: Jan 2005
Location: FL Gulf Coast & NYC
Posts: 76
Default

Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
Good Morning,

Yes this is still the case, the GMA 245 offers by far the most compatibility with the G3X Touch. If you want to use a GMA 350c, you will need to control it through a GTN.

Thanks,

Justin
Thank you.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-18-2021, 09:43 AM
RyanWhite RyanWhite is offline
 
Join Date: Jan 2020
Location: Polk City, Iowa
Posts: 12
Default Give us Telligence with 245

Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
Good Morning,

Yes this is still the case, the GMA 245 offers by far the most compatibility with the G3X Touch. If you want to use a GMA 350c, you will need to control it through a GTN.

Thanks,

Justin
Justin - can you comment about ability to add Telligence (Voice command) with GMA245 and 650xi. The 245 seems to be the best for us experimental guys but it won't work with Telligence.....
__________________
______________
Ryan White
Building a RV9A
Polk City, Iowa
2021 Dues Paid
Reply With Quote
  #10  
Old 04-06-2021, 08:24 AM
supik supik is offline
 
Join Date: Mar 2014
Location: Bratislava, Slovakia
Posts: 216
Default GMA 345 not displayed

I have the GMA 345 wired to the G3X Touch PFD.

The serial bus communicates, it will show the Audio Data Bar on the display as long as the GMA245 Audio Panel is selected in the G3X config menu. It says AUDIO PANEL MISMATCH, obviously, but will display the indications.

As soon as I set the Audiopanel to the correct GMA 345, the Mismatch message disappears but the Audio panel indications are no more present on the PFD after reboot.

What am I doing wrong?
__________________
Igor

RV-10 in progress
Build Log
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 04:28 PM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.