VansAirForceForums  
Home > VansAirForceForums

-POSTING RULES
-Advertise in here!
- Today's Posts | Insert Pics

Keep VAF Going
Donate methods

Point your
camera app here
to donate fast.

  #1  
Old 09-17-2021, 07:11 PM
iamtheari iamtheari is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: ND
Posts: 572
Default G3X Autopilot "trim fault" errors

This has only happened on one flight. It was the first flight after I rebooted from enabling the G3X autopilot flight control system monitoring. See this thread for that feature announcement: https://vansairforce.net/community/s...d.php?t=199025

On the ground, while taxiing, I got an alert message "Pitch Servo trim fault." Later, the "Roll servo trim fault" warning came up. These were intermittent on the ground and in flight. The autopilot worked correctly and both manual and automatic trim worked normally.

During the next flight, I did not see any warnings like this.

I can't find "trim fault" in the G3X Touch manual so I don't know what conditions can raise those warnings. Does anyone have a list of things to rule out?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-10-2021, 06:35 PM
iamtheari iamtheari is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: ND
Posts: 572
Default

<SNIP>Still happening and still no clue why. Am I the only one? I emailed Garmin a week or two ago and haven’t heard back.

Last edited by rv7boy : 10-10-2021 at 08:46 PM. Reason: Rules
Reply With Quote
  #3  
Old 10-10-2021, 06:41 PM
rockwoodrv9 rockwoodrv9 is online now
 
Join Date: Dec 2011
Location: Meridian ID, Aspen CO, Okemos MI
Posts: 2,819
Default

I get a flap fault sometimes that Im not really sure why but not trim. My elevator trim tab display on the g3x is not accurate. On my walk around for pre flight I make sure it is even with the elevator.

Good luck finding the issue.
__________________
rockwoodrv9a
Williamston MI
O-320 D2A
Flying N376E
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2021, 07:57 PM
Walt's Avatar
Walt Walt is offline
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dallas/Ft Worth, TX
Posts: 6,290
Default

Make sure these roll/pitch trim servo functions are disabled.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Trim.JPG
Views:	46
Size:	45.8 KB
ID:	16977  
__________________
Walt Aronow, DFW, TX (52F)

EXP Aircraft Services LLC
Specializing in RV Condition Inspections, Maintenance, Avionics Upgrades
Dynamic Prop Balancing, Pitot-Static Altmeter/Transponder Certification
FAA Certified Repair Station, AP/IA/FCC GROL, EAA Technical Counselor
Authorized Garmin G3X Dealer/Installer
RV7A built 2004, 2000+ hrs, New Titan IO-370, Bendix Mags
Website: ExpAircraft.com, Email: walt@expaircraft.com, Cell: 972-746-5154
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2021, 08:28 PM
iamtheari iamtheari is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: ND
Posts: 572
Default

Quote:
Originally Posted by Walt View Post
Make sure these roll/pitch trim servo functions are disabled.
Good thought. Iíll check that out. I have seen the G3X settings change arbitrarily during software updates before.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-11-2021, 09:33 AM
g3xpert's Avatar
g3xpert g3xpert is offline
 
Join Date: Sep 2010
Location: Olathe, KS
Posts: 3,085
Default Trim Fault

Quote:
Originally Posted by iamtheari View Post
This has only happened on one flight. It was the first flight after I rebooted from enabling the G3X autopilot flight control system monitoring. See this thread for that feature announcement: https://vansairforce.net/community/s...d.php?t=199025

On the ground, while taxiing, I got an alert message "Pitch Servo trim fault." Later, the "Roll servo trim fault" warning came up. These were intermittent on the ground and in flight. The autopilot worked correctly and both manual and automatic trim worked normally.

During the next flight, I did not see any warnings like this.

I can't find "trim fault" in the G3X Touch manual so I don't know what conditions can raise those warnings. Does anyone have a list of things to rule out?
The TRIM FAULT message is displayed when both trim inputs (up/down, left/right) are active at the same time. Since it is intermittent, there is likely an wiring issue. Not knowing how your trim switches are installed, it is hard to say where this may be. Feel free to email us at G3Xpert@Garmin.com, with the details of your trim switch wiring, and we can help you work through the problem.

Thanks,

Justin
__________________
Garmin G3X Support
g3xpert@garmin.com
1-866-854-8433 - 7 to 7 Central Time M to F
Please email us for support instead of using Private Messaging due to the limitations of the latter.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-12-2021, 12:54 PM
iamtheari iamtheari is offline
 
Join Date: Nov 2017
Location: ND
Posts: 572
Default

Quote:
Originally Posted by g3xpert View Post
The TRIM FAULT message is displayed when both trim inputs (up/down, left/right) are active at the same time. Since it is intermittent, there is likely an wiring issue. Not knowing how your trim switches are installed, it is hard to say where this may be. Feel free to email us at G3Xpert@Garmin.com, with the details of your trim switch wiring, and we can help you work through the problem.

Thanks,

Justin
Justin: Thanks. I sent an e-mail with that information.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:03 AM.


The VAFForums come to you courtesy Delta Romeo, LLC. By viewing and participating in them you agree to build your plane using standardized methods and practices and to fly it safely and in accordance with the laws governing the country you are located in.